بازتاب اعتراضات ایران در رسانه‌های خارجی و بین‌المللی

seyamaknaderi December 31, 2017 Comments Off on بازتاب اعتراضات ایران در رسانه‌های خارجی و بین‌المللی
dکشنبه ۱۰ دی ۱۳۹۶ تهران ۱۹:۵۰

بازتاب اعتراضات ایران در رسانه‌های خارجی و بین‌المللی


زنجان

زنجان

تجمعات اعتراضی روزهای اخیر در شهرهای مختلف ایران، واکنش‌های متفاوتی را در رسانه‌های بین‌المللی در پی داشت.

در آمریکا، شبکه خبری ای.بی.سی. در گزارشی از علت اولیه وقوع این تجمعات نوشت: «نظرات متفاوتی در خصوص چگونگی شروع این اعتراضات وجود دارد. منابع نزدیک به جریان محافظه‌کار مانند خبرگزاری فارس می‌گویند که معترضان عمدتا مردمی هستند که پو‌ل‌هایشان را در اثر فساد سیستم بانکی کشور از دست داده‌اند. محافظه‌کاران این فساد را به گردن دولت نسبتا میانه‌روی رئیس‌جمهور حسن روحانی می‌اندازند. اما متخصصان و مسئولین بخصوص آنها که نزدیک‌تر به دولت آقای روحانی هستند، مانند اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور، باور دارند که تظاهرات در ابتدا توسط نیروهای محافظه‌کار سازماندهی شده بود تا دولت آقای روحانی را تضیف کند. اما سپس گروه‌های دیگر هم به آن پیوستند».

​شماری از شهرهای ایران طی دو روز اخیر صحنه اعتراضات علیه شرایط اقتصادی و نحوه کشورداری بودند. ابتدا در روز پنجشنبه تجمعاتی در اعتراض به گرانی در شهرهایی مانند مشهد، نیشابور، شاهرود و کاشمر برگزار شد. اما اعتراضات روز جمعه و شنبه در دیگر شهرهای ایران ادامه یافت و به تهران، اهواز، قم، کاشمر، قوچان، دورود، کرمانشاه و دیگر مناطق نیز سرایت پیدا کرد.

شبکه خبری سی‌ان‌ان به اعتراضات مستقیم مردم به آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، اشاره می‌کند و می‌گوید: برخی از تظاهرکنندگان به طور مستقیم رهبر ایران را مورد خطاب قرار داده‌اند که این اتفاق نادری است و در تظاهرات اعتراضی «جنبش سبز»، چندان به چشم نمی‌خورد.

نکته دیگری که مورد توجه این شبکه قرار گرفته، تفاوت طبقاتی مردم شرکت کننده در اعتراضات اخیر، در مقایسه با حوادث پس از انتخابات سال ۸۸ است. در گزارش این شبکه به نقل از یک شاهد عینی در تهران نقل شده است که «ایرانیانی که از تنگ‌دستی به فریاد آمده‌اند در این اعتراضات شرکت دارند و این متفاوت با اعتراضات سال ۲۰۰۹ (۱۳۸۸) است».

شبکه خبری الجزیره به نقل از عدنان طباطبایی، یکی از بنیانگذاران مرکز تحقیقات کاربردی در آلمان، نوشته‌است اعتراضات اخیر «جنبه سیاسی ندارد، بلکه مردم از نظر اقتصادی به تنگ آمده‌اند».

شبکه فاکس نیوز با حمایت از پیام دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، نوشته‌است که معترضان ایرانی «سزاوار» حمایت آقای ترامپ هستند. در مقاله‌ای که در وب سایت این شبکه به قلم کریستن ویتون، یکی از مشاوران کاخ سفید، منتشر شده، آمده است: رژیم ایران همیشه آمریکا را باعث و بانی اعتراضات مردمی می‌داند. اما در واقعیت معترضانِ طرفدار آزادی در خفا، خواستار حمایت دنیای آزاد و رئیس‌جمهور آمریکا هستند… در حقیقت حمایت اخلاقی رئیس جمهور آمریکا می‌تواند بسیار تاثیر گذار باشد.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، روز جمعه هشتم دی از حکومت ایران خواست به حقوق مردم از جمله حق آزادی بیان احترام بگذارد. او در متنی که در حساب کاربری خود در توییتر منتشر کرده، نوشته‌است: گزارش های بسیاری از تظاهرات مسالمت آمیز شهروندان ایران که از فساد رژیم و به هدر دادن ثروت کشور برای حمایت مالی از تروریسم در خارج از کشور به ستوه آمده اند، منتشر شده است. حکومت ایران باید به حقوق مردم از جمله حق بیان و ابراز عقایدشان احترام بگذارد. جهان نظاره‌گر است.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران به گفته‌های ترامپ واکنش نشان داده و آن‌ها را «فرصت‌طلبانه و ریاکارانه» توصیف کرده‌است. آقای قاسمی گفته‌است مردم ایران به این سخنان «وقعی نمی‌گذارند».

نویسنده فاکس نیوز معتقد است که این فرصتی طلایی برای آمریکاست که «کم کاری» باراک اوباما، رئیس‌جمهوری پیشین ایالات متحده، در خصوص حمایت از «تغییر رژیم» در ایران را جبران کند.

خبرگزاری رویترز و اسوشیتدپرس نیز، در روز دهم دی‌ماه گزارش‌های صفحه اول وب‌سایت خود را به جریان اعتراضات در ایران اختصاص داده و خبرها در مورد وقوع خشونت‌ها در آن را بازتاب داده‌اند.

اسوشیتدپرس با اشاره به بهبود شرایط اقتصادی، پس از دست‌یابی به توافق میان تهران و شش قدرت جهانی بر سر برنامه اتمی، می‌گوید اما این بهبود اقتصادی چندان نتیجه‌ای برای عامه مردم در ایران نداشته؛ نرخ بی‌کاری همچنان بالا است، تورم رشد کرده و قیمت شماری از مایحتاج افزایش فراوانی پیدا کرده‌است.

خبرگزاری رویترز نیز به شرایط اقتصادی و نارضایتی‌های پیرامون آن اشاره کرده و می‌گوید با این وجود شماری از این اعتراضات، جنبه سیاسی به‌خود گرفته‌ و مسائلی مانند حضور پرهزینه ایران در سوریه یا عراق را به میان کشیده‌است.

خبرگزاری فرانسه هم اقدام به پوشش گزارش‌ها و خبرهای مربوط به اعتراضات اخیر در ایران کرده‌است. خبرگزاری آلمان به گفته‌های آقای ترامپ و واکنش وزارت خارجه ایران اشاره کرده و یادآوری کرده‌است که حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران هنوز واکنشی به اعتراضات و تظاهرات نشان نداده‌است. خبرگزاری آلمان هم مانند دیگر خبرگزاری‌های بین‌المللی به افزایش شعارهای سیاسی، از جمله «نه غزه، نه لبنان، جانم فدای ایران» و یا شعارهایی در مورد دخالت ایران در سوریه به جای رسیدگی به وضع شهروندان، اشاره کرده‌است.

وب‌سایت روزنامه ترکیه‌ای صباح در گزارشی به کشته‌شدن دست‌کم دو تن از معترضان اشاره کرده‌است. شبکه تلویزیونی «العربیه» گزارشی در مورد «از کارافتادن اپراتور تلفن همراه اول» در برخی شهرهای ایران، به‌دلیل نقش اینترنت در اعتراضات منتشر کرده‌است. روزنامه اسرائیلی جروزالم‌پست می‌گوید شبکه‌های اجتماعی مملو از حمایت‌ها از اعتراضات در ایران شده‌اند.

دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.