– «در اسلام حجاب پیشبینی نشده و روسری امروز پرچم اسلام سیاسی است که تا قلب اروپا گسترده شده است.»
– «غرب باید کشورهایی را که در آنها علیه زنان تبعیض جنسیتی وجود دارد تحریم کند.»
– «مذاکره آمریکا با طالبان برای زنان افغانستان صلح نمیآورد بلکه برای آنها جهنم میسازد. اینکه از این اقدام به عنوان «مذاکرات صلح» نام میبرند، توهینآمیز است.»
جمعه ۱۶ فروردین ۱۳۹۸ برابر با ۰۵ آپریل ۲۰۱۹
آلیس شوارتزر Alice Schwarzer فعال قدیمی حقوق زنان و فمینیست سرشناس آلمانی که پس از انتقال قدرت سیاسی در سال ۱۹۷۹ همراه جمعی از زنان فرانسوی با هدف کمک به جنبش زنان ایرانی به تهران سفر کرده بود، اخیرا در گفتگویی با رادیوی دولتی آلمان به مناسبت چهلمین سال انقلاب اسلامی در ایران بار دیگر دیدگاه خود را درباره حجاب اسلامی و موقعیت زنان در ایران تشریح کرد. وی سردبیری مجله آلمانی Emma را به عهده دارد که مسائل مختلف سیاسی و اجتماعی را از دیدگاه زنان پیگیری میکند.
شوارتزر در مصاحبه با رادیو دولتی آلمان از جمله میگوید که در اسلام حجاب پیشبینی نشده و روسری پرچم اسلام سیاسی است. سردبیر «اِما» در حالی این دیدگاه را مطرح میکند که دستکم در دو آیه سوره «احزاب» و یک آیه سوره «نور» در قرآن آمده است که زنان مسلمان باید خود را از نگاه مردان نامحرم بپوشانند و حتی به آنها نگاه نکنند.
آلیس شوارتزر در ماه مارس سال ۱۹۷۹ با هدف اعلام همبستگی با زنان ایراk که تازه فشار و سرکوب حکومت اسلامی را تجربه میکردند، به تهران سفر کرد. او درباره این سفر میگوید: «بسیاری از زنان ایرانی در سرنگونی رژیم سلطنتی شاه سهم داشتند و امید زیادی به انقلاب بسته بودند. در آنجا فضای جنبش و دگرگونی حاکم بود. در این فضا زنان فمینیست ایرانی هم حضور پررنگی داشتند. اما آنها ظرف چند هفته دریافتند که با پنهان کردن کلاشنیکف زیر چادرهای خود سبب شدهاند که خمینی به قدرت برسد، اما خودشان نخستین کسانی هستند که به خانه فرستاده میشوند.»
حجاب در قرآن
در سی و یکمین آیه سوره «نور» در قرآن آمده است: «به زنان با ایمان بگو دیدگان خود را از نامحرمان فرو بندند و پاکدامنى ورزند و زیورهاى خود را آشکار نگردانند، مگر آنچه که بطور طبیعی پیدا است و باید روسرى خود را بر سینه خویش اندازند و زیورهایشان را جز براى شوهرانشان یا پدرانشان یا پدران شوهرانشان یا پسرانشان یا پسران شوهرانشان یا برادرانشان یا پسران برادرانشان یا پسران خواهرانشان یا همجنسان خود یا کنیزانشان یا خدمتکاران مرد که [از زن] بىنیازند یا کودکانى که بر عورتهاى زنان وقوف حاصل نکردهاند، آشکار نکنند و پاهاى خود را چنان به زمین نکوبند تا آنچه از زینتشان نهفته مىدارند معلوم گردد.»
در آیههای ۳۳ و ۵۹ سوره «احزاب» نیز بر پوشاندن اندام زن تاکید قوی شده است. برگردان فارسی متن این آیه چنین است: «ای پیامبر ، به همسران و دخترانت و زنهای مؤمنان بگو روسریها و حجابهای خود را بر خویش بیفکنند. این کار اصلحتر از آن است که شناخته شوند تا مورد تعرض و آزار قرار گیرند.»
با این همه، سرشناسترین فمینیست آلمان که در ۴۰ سال گذشته همواره با فمینیستهای ایرانی در ارتباط بوده است، میگوید: «در جمهوری اسلامی ایران حجاب اجباری وجود دارد، در حالی که در اسلام حجاب پیشبینی نشده و روسری در واقع پرچم اسلام سیاسی است.»
شوارتزر در گفتگو با رادیو دولتی آلمان میافزاید: «امید به دگرگونی، که در فردای پیروزی انقلاب در زنان ایجاد شده بود، به سرعت بر باد رفت. در جمهوری اسلامی حجاب اجباری شد و این انقلاب سرآغاز اسلام سیاسی در جهان بود.»
از دید این فمینیست و روزنامهنگار آلمانی نتایج گسترش جهانی اسلام سیاسی را که با انقلاب اسلامی در ایران آغاز شد، امروز هم میبینیم: «اسلام سیاسی تا قلب کلانشهرهای ما در اروپا پیشروی کرده است.» وی میافزاید: «چهل سال پیش کسی نمیدانست که اسلام به عنوان یک استراتژی سیاسی تا قلب جهان غرب وارد نبردی برای پیروزی شود.»
آنچه آلیس شوارتزر درباره سرایت اسلام سیاسی به قلب اروپا میگوید، همان نکتهای است که سبب راستگرایان اروپا نیز شده است. اما ناشر معروفترین مجله زنان آلمان مسئله را از دیدگاه دیگری مطرح میکند.
شوراتزر در مصاحبه دیگری با همین رادیو گفته است: «بسیاری از خوانندگان ما در مجله اِما کاتولیک یا پروتستان، یهودی، مسلمان و هوادار سایر ادیان هستند. بنابراین مجله اِما بیش از هر چیز یک نشریه سیاسی و کنکاشگر در امور جهان است و من به عنوان مؤسس این مجله، بیش از یک شخص حقیقی در جریان این امور قرار میگیرم، زیرا باید همیشه شفاف و تازه با مسائل جهان برخورد کنم.»
یک مجله و یک بنیادگذار کنکاشگر
آلیس شوارتزر، در پنج دهه اخیر مسائل زنان را نه در آلمان و اروپا که در سراسر جهان زیر ذرهبین قرار داده است.
وی روز هشتم مارس ۲۰۱۹ به مناسبت روز جهانی زن در مصاحبهای با «دویچه وله» میگوید: «… من وقتی وضعیت زنان افغانستان را میبینم، از خودم میپرسم که چرا آمریکاییها در این کشور جنگیدند و حالا با طالبان مذاکره میکنند؟! اینکه از این کار به عنوان مذاکرات صلح نام میبرند توهینآمیز است. حاصل این مذاکرات نه صلح، بلکه جهنم برای زنان افغانستان است.»
آلیس شوارتزر طرفدار تحریم کشورهایی است که در آنها تبعیض جنسیتی علیه زنان وجود دارد. او میگوید: «من بر این باورم که جهان غرب باید روش دیگری اتخاذ کند. به عنوان مثال، چندین دهه کشورهای غربی در مبارزه با نژادپرستی آفریقای جنوبی را تحریم کردند زیرا در آنجا با انسانهای رنگینپوست مثل حیوان و حتی بدتر از آن برخورد میشد. بنابر این، کشورهای غربی تصمیم گرفتند تا زمانی که این وضعیت ادامه دارد، این کشور را تحریم اقتصادی کنند. همین تحریم بینالمللی و اقتصادی بسیار موثر واقع شد. اما امروز کشورهایی را که با زنان مثل حیوان و حتی بدتر از آن برخورد میکنند، تحریم نمیکنیم!»
*منبع: وبسایت رادیو دولتی آلمان و «دویچه وله» به زبان آلمانی
*ترجمه و تنظیم: جواد طالعی
حقیقت مانا
دیدگاهها بسته شدهاند.